четвртак, 24. мај 2012.

Bridge


Bridge

Bridge (srp. mrežni most) je mrežni uređaj koji omogućava da se mreža podeli na više segmenata a da se pri tome optimizuje komunikacija tako da se lokalna komunikacija na svakom segmentu zadržava na njemu pri čemu se ostali segmenti mreže ne opterećuju viškom komunikacije. Ako zamislimo Bridge uređaj sa 4 porta onda smo praktično napravili 4 LAN segmenta od kojih svaki ima svoj HUB ili Switch uređaj što je školski primer postavljanja mreže. Na slici je dat primer primene Bridge uređaja:

 
Slika 20: Optimizacija mrežnog saobraćaja korišćenjem Bridge mrežnog uređaja

Princip rada Bridge uređaja objasnićemo korišćenjem slike 20. Kao što je dato na slici 20 imamo 4 segmenta mreže, tj. segment A, segment B, segment C i segment D. U svakom od tih segmenata se nalaze računari, na primer računar A1, Računar A2, ..., računar C1, računar C3, itd. Pošto mrežni paket u Ethernet tehnologiji uvek sadži MAC adrese izvora i destinacije, a Bridge uređaj „čuje“ sav saobraćaj na svakom segmentu priključenom na njega, on na osnovu toga kreira (eng. Build) tabelu MAC adresa koje „čuje“. Posle određenog vremena (vrlo kratko) Bridge uređaj nauči koje MAC adrese pripadaju kom segmentu mreže. Zbog toga kada na primer računar A1 šalje nešto računaru A2 to čuje i Bridge uređaj. Kada Bridge konstatuje da oba računara pripadaju istom segmentu mreže (u ovom primeru segmentu A) on te mrežne pakete ne prosleđuje dalje na ostale segmente mreže pri čemu komunikacija ostaje unutar segmenta A. Da je recimo umesto Bridge-a postavljen HUB uređaj on bi te pakete prosledio svima jer kao što smo ranije rekli kada na neki od portova HUB uređaja nešto uđe on to prosleđuje na sve ostale portove. Samim tim postupkom Bridge uređaj lokalizuje komunikaciju i što je najvažnije ostale segmente mreže ne opterećuje nepotrebnim saobraćajem. U slučaju da računar A1 šalje informaciju računaru C1 koji se nalazi na drugom segmentu mreže Bridge uređaj će opteretiti saobraćajem samo one segmente mreže između kojih se vrši komunikacija, u ovom slučaju segmente A i C.

Sa stanovišta TCP/IP protokola ovi segmenti nisu zasebni subnetovi (podmreže) već Bridge odvaja segmente mreže koji ustvari logički pripadaju jednom subnetu jer za subnetovanje se koriste IP adrese. Segmenti mreže kao pojam mogu biti bilo šta jer nisu strogo definisani dok subnet je pojam koji je definisan kao deo mreže koji je odvojen od ostalih Ruter mrežnih uređaja. Sve to je zato što Bridge radi sa MAC adresama dok se za subnet-ovanje koriste IP adrese računara i ostalih mrežnih uređaja, odnosno Bridge radi sa fizičkim adresama dok IP adrese pripadaju logičkim adresama.

Bridge mrežni uređaj je vrlo koristan u malim mrežama ali nije skalabilan kao Ruter. Na primer sa Bridge uređajem se ne može kreirati internet konekcija jer bi onda internet Bridge-vi morali poznavati sve MAC adrese na svetu, što je čak i teoretski teško izvodljivo. Drugi razlog nemogućnosti korišćenja za internet konekcije je zato što Bridge uređaj nije u stanju da odredi najkraću putanju od izvora do destinacije. Po svom izgledu je vrlo sličan HUB ili Switch mrežnim uređajima.

Нема коментара:

Постави коментар